Ruta del romànic

Índex de contingut

Vall de Boí: Un Resguard d'Història i Cultura

La Vall de Boí, enclavada al nord-oest de la província catalana de Lleida, acull un patrimoni d'immens valor, destacant com una de les joies arquitectòniques i artístiques de l'art romànic a nivell global.

Aquest resguard d'història i cultura va ser reconegut l'any 2000 per la UNESCO, que va declarar nou dels seus temples religiosos com a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Entre aquestes venerables estructures hi ha Sant Feliu de Barruera, Sant Joan de Boí i Santa Maria de Taüll, entre d'altres, que són testimoni de la rica tradició romànica que va florir en aquesta regió.

Exploració Profunda de Llogarets i Temples Romànics

Coll

Localització i Característiques Generals

Coll és un encantador llogaret situat a una altitud de 1.180 metres, amagada en la serenitat de les muntanyes.

Església Parroquial de Santa Maria

L´Església Parroquial de Santa Maria és la seva joia, una estructura romànica que data del segle XII. Ubicada als afores del poble, aquesta església ha estat testimoni del pas del temps, mantenint la seva essència intacta. La seva arquitectura senzilla i robusta és un reflex de les tradicions romàniques, permetent als visitants un viatge al passat mentre exploren els venerables passadissos.

Iran

Característiques Generals

Iran, una mica més elevat ia la dreta, és una població idíl·lica amb només onze habitants.

Església de Sant Clement

Al cor hi ha l'Església de Sant Clement, un modest temple romànic d'una sola nau que malgrat la seva mida, vessa d'història i devoció. Aquest enclavament, perdut en el temps, ofereix una experiència única de tranquil·litat i de reflexió espiritual en un entorn natural inigualable.

Barruera

Característiques Generals

Barruera, la capital de la Vall de Boí, acull poc més de sis-cents habitants.

Església Parroquial de Sant Feliu

Entre els tresors hi ha l'Església Parroquial de Sant Feliu, una edificació que data dels segles XI-XII. Situada a prop del riu Tor, conserva una torre quadrada de quatre pisos amb obertures de mig punt, permetent una vista panoràmica de la vall. La seva proximitat al riu afegeix un encant especial, amb el suau murmuri de l'aigua complementant la serenitat del lloc.

Durro

Localització i Característiques Generals

Durro, situat a 1.386 metres d'altitud, és un pintoresc llogaret que captura l'essència dels pobles pirinencs amb les seves cases de pedra i vistes muntanyoses.

Església de Santa Maria de la Nativitat

L´Església de Santa Maria de la Nativitat és la seva joia arquitectònica, un temple del segle XII. L'interior acull un retaule barroc del segle XVIII i un campanar de cinc pisos de planta quadrada que s'erigeix com una icona del poble, oferint una vista panoràmica inoblidable dels Pirineus.

Erill la Vall

Localització i Característiques Generals

Ubicada al vessant del pic Erill, la població d'Erill la Vall convida a explorar l'Església de Santa Eulàlia.

Església de Santa Eulàlia

Aquest temple, amb una nau única i sostre de pissarra a l'estil llombard, és un homenatge a l'arquitectura romànica. Al seu interior, una pila baptismal del segle XI i el suport de l'altar del segle XII tallat en un únic bloc de pedra, expliquen històries de fe i tradició que s'han entrellaçat a través dels segles.

Boí

Punt de Partida per a l'Exploració

Boí és el portal cap a l'exploració natural i arquitectònica i és el punt de partida per visitar el Parc Nacional d'Aigüestortes i el Llac de Sant Maurici.

Església de Sant Joan

L'Església de Sant Joan, un temple romànic llombard del segle XI, serveix com un preludi històric a les meravelles naturals que esperen. Amb un campanar del segle XII i reproduccions de pintures murals dels segles XI i XII, l´església és un viatge visual a través de la història artística i espiritual de la regió.

Taüll

Cor del Romànic

A Taüll, el cor del romànic batega fort amb dues joies arquitectòniques: l'Església de Santa Maria i l'Església de Sant Clement.

Església de Santa Maria

Santa Maria, al centre del poble, destaca per la seva estructura de tres naus i una torre-campanar de cinc pisos.

Església de Sant Clement

Sant Clement, per altra banda, és famós pel pantocràtor que presideix el seu absis, una còpia de l'original que es troba al MNAC, sent un testimoni majestuós de la rica herència romànica catalana.

caCatalà