• Español
  • Català
  • English

Ruta del romànic

 

La Vall de Boí, situat al nord-oest de la província catalana de Lleida, conserva al seu interior un tresor de valor incalculable, un dels patrimonis arquitectònic-artístics d'art romànic més importants del món.
 
Al 2000, la UNESCO va declarar Patrimoni Mundial de la Humanitat nou d'aquests temples religiosos.
 
 
Coll
 
Es tracta d'un petit llogaret situat a 1.180 metres d'altitud on trobem l'església parroquial de Santa Maria, que data del segle XII i se situa als afores del poble.
 
 
Iran
 
Situat una mica més amunt ia la dreta.
És una població de tan sols onze habitants que posseeix una petita església d'una sola nau dedicada a Sant Climent.
 
 
Barruera
 
Capital de la Vall de Boí amb poc més de sis-cents habitants
Es pot visitar l'església parroquial de Sant Feliu, que data dels segles XI-XII i està situada molt a prop del riu Tor. Conserva la torre quadrada de quatre pisos i obertures de mig punt.
 
 
Durro
 
Un petit poble d'escassos habitants situat a 1.386 metres d'altitud, que guarda tot l'encant dels pobles pirinencs (cases de pedra amb la típica postal de muntanyes de fons). lí tindreu oportunitat de visitar l'església de Santa Maria de la Nativitat. Es tracta d'un temple del segle XII que té un retaule barroc del segle XVIII. També té un campanar espectacular de cinc pisos de planta quadrada.
 
 
Erill la Vall
 
Població situada a la falda del pic Erill (2.516 metres), on es pot visitar l'església de Santa Eulàlia, un edifici d'una sola nau coberta amb bigues de fusta i sostre de pissarra d'estil llombard. Disposa a l'entrada d'un atri amb arcs de mig punt, en el seu interior d'una pila baptismal del segle XI, així com el suport de l'altar del segle XII, que està tallat en un únic bloc de pedra.
 
 
Boí
 
Població on es troba l'Església de Sant Joan, i pot ser el punt de partida per visitar el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici.
L'església és un temple d'estil romànic llombard del segle XI que compta amb una estructura de planta i amb un campanar del segle XII.
El seu interior guarda unes reproduccions de pintures murals dels segles XI i XII, còpies dels originals que es troben a Barcelona, ​​al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
 
 
Taüll
 
Aquí trobem dos tresors del romànic: l'església de Santa Maria i l'Església de Sant Climent. La primera es troba a l'interior del poble i es tracta d'un edifici de tres naus, una central i dos laterals sostingudes amb arcs de mig punt i té una torre-campanar de cinc pisos.
La segona està considerada com l'obra que millor representa al romànic català pel famós pantocràtor que presideix el seu absis, còpia de l'original situat al MNAC.

 

Drupal 7 Appliance - Powered by TurnKey Linux